top of page

OB/GYN Информации за пациентот

*** Специјални известувања за бремени лица кои планираат да патуваат ***

COVID-19

Посетете ги тековните препораки на ЦДЦ за патување.

Најчесто поставувани прашања за бременост за COVID-19

Вакцина СОВИД-19 во бременост

Ikaика

Акушерите на Асошиетед Лекари се во согласност со Американскиот конгрес за акушери (ACOG) и препораките на Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) дека бремените луѓе треба да го одложат патувањето во заразените земји со Зика поради ризикот што го предизвикуваат новороденчињата од фетална микроцефалија или интракранијална калцификација.

Препораките на ЦДЦ за тестирање за вирусот Зика и скрининг за феталните состојби поврзани со вирусот Зика во бременоста постојано се менуваат бидејќи има повеќе информации за преносот и ризиците во бременоста. Ве молиме јавете ни се доколку сте патувале до А  Област ikaика  ДОДЕКА БРЕМЕН за да разговарате за најновите препораки за вирусот Зика и бременоста. 

ЦДЦ, исто така, сега препорачува секој сексуален партнер на бремена личност која патувала во област Зика да користи кондоми или да се воздржи од сексуален однос за време на бременоста. 
 
Прочитајте повеќе за ikaика на веб -страниците подолу:

​​

Како и секогаш, секогаш можете да се јавите кај вашиот давател на OB на 233-9746 со какви било прашања или проблеми!

 
 
 

Упатства за акушери пациенти


Ве охрабруваме да ги искажете сите прашања или грижи што може да ги имате во текот на целата бременост. Нашите „Упатства за акушери -пациенти“ ви даваат општи информации за тоа што да очекувате за време на бременоста.

Број на удари


Броењето на движењата на вашето бебе или правењето „броење удари“ е начин за следење на активноста на вашето бебе, следење како плацентата го поддржува бебето и одредување дали активноста на вашето бебе е нормална. Ова се препорачува за пациенти над 28 недели од бременоста.

 
OB/GYN, Dr. Berghahn measurin a pregnant patient's stomach.

Други ресурси

Ние составивме некои од нашите омилени веб-страници, пријателски за пациентите за ваша погодност.

 

Општо здравје

 

Памфлети за едукација на пациенти


Информации и опции за контрола на раѓањето
 

Менопауза


Северноамериканско друштво за менопауза
 

Здравје на карличниот под/инконтиненција

 

Американско урогинеколошко друштво
 

*Нашето  Физикални терапевти  исто така, специјализирани за здравјето на карличниот под*

 

Ресурси за бременост и планирање на семејството

 

Бебиња подготвени миленичиња! -Хуманото друштво

 

Пред да се роди новороденче, идните родители треба да се подготват. Подготвувањето на вашето домашно милениче за бебе е витален дел од процесот. Препорачуваме да присуствувате на овој час кога сте бремени од 3 до 4 месеци. Хуманото друштво на округот Дејн ја нуди оваа класа на секои 2 месеци на различни локации во областа Медисон.

 

Ендометриоза/неплодност-Американско друштво за репродуктивна медицина

Лист за упатства за труд


Добијте упатства за тоа кога да се јавите во клиниката за контракции, прекин на мембраните, крварење, фетално движење и губење на мукозните приклучоци.

Лекови за време на бременоста


Сите лекови треба да се користат претпазливо и умерено за време на бременоста. Ние составивме листа на предложени лекови за вообичаени проблеми за време на бременоста, која е и безбедна и достапна без рецепт.

 

Безбедност на храната во бременоста


Дознајте повеќе за безбедна храна за здрава бременост.

 

Информации за тест за гликоза


Тестирањето за гликоза се прави кај сите бремени луѓе за да се испита гестациски дијабетес. Првичниот скрининг ќе се направи помеѓу 24 и 28 гестациска недела. Ако вашиот првичен тест за гликоза бил покачен, вашиот лекар може да нареди дополнителен тест наречен Тричасовен тест за толеранција на гликоза.  Овој тест на крвта треба да се закаже однапред со нашата лабораторија и ќе бара околу 4 часа од вашето време во клиниката. Овде ќе ги најдете сите инструкции потребни за да се подготвите за овој тест

 

Информации за пациенти ново дијагностицирани со гестациски дијабетес 


Гестацискиот дијабетес е директно засегнат од она што го јадете. Постојат неколку работи што можете да ги направите веднаш за да го контролирате шеќерот во крвта додека ги чекате претстојните состаноци со нашиот нутриционист и медицински сестра воспитувач. Размислете вашиот партнер или пријател да присуствуваат на овие состаноци со вас, особено ако тие учествуваат во подготовка на оброк.

 

Гестациски дијабетес:  Тестирање на гликоза откако ќе се роди бебето


Ако ви беше дијагностициран гестациски дијабетес за време на бременоста, ќе ви треба дополнителен тест за шеќер во крвта за да бидете сигурни дека состојбата е решена.  Овој тест треба да се закаже однапред со нашата лабораторија и обично се прави помеѓу 6 и 12 недели по вашето породување.  Тестот обично бара околу 2 и пол часа од вашето време во клиниката.  Овде ќе ги најдете сите инструкции потребни за да се подготвите за овој тест.

 
bottom of page